De laatste loodjes ...

Inmiddels heb ik mijn boek wel twintig keer gelezen, en telkens vallen me andere dingen op. Door het boek Schrijfwijzer kom ik steeds verder in het proces te zitten.

 

Beletselteken

Zo weet ik inmiddels wat het beletselteken inhoudt. Ik merk dat ik zulke woorden direct wil vergeten. Maakt mij het uit hoe iets heet, zolang ik maar begrijp wat er mee bedoeld wordt. Dan mag het van mij ook een andere naam hebben. Het wordt nu wel tijd dat ik al mijn geschreven blogs nog eens doorlees op www.seezen.nl. Een beletselteken gebruik je voor iets onverwachts, een onderbreking, een aarzeling of als de lezer iets moet invullen. Het teken bestaat uit drie punten, bijvoorbeeld: ik dacht dat deze zin klopte, maar ...

 

De elda-regel

Eerst een leesteken, dan een aanhalingsteken of een afdalingsteken. Bij Elda denk ik gelijk aan een leuke meisjesnaam. Maar deze regel is in het boek Schrijfwijzer verre van leuk. Ik zag een uitzondering, op een uitzondering, op een uitzondering. Help! Door mijn eindredacteur ging ik deze regel steeds beter begrijpen. Natuurlijk nog lang niet alles, maar een begin is er. Taal is zo veranderlijk en heeft zoveel uitzonderingen. Ik merk ook dat als je iets hardop voorleest, je vaak al hoort wat je moet toepassen. Taal kun je vaak voelen en daar was ik nog niet eerder achtergekomen. Wel qua het schrijven van de inhoud, maar nog niet in het toepassen van de correcte zinsopbouw. Ik oefen via taaltesten, omdat ik graag nog meer van de Nederlandse taal wil leren. Niet hoe iedere regel heet maar wel hoe het toegepast moet worden. Ik krijg er gewoon plezier in! Over tien jaar hoop ik de regels zo goed mogelijk toe te passen, geheel zelfstandig. 

 

Spelling

Dat is iets waar ik helemaal enthousiast van word, hoe spel je een woord? Ik weet dat mijn woordenschat nog verhoogd mag gaan worden, maar ik merk daarnaast dat ik steeds meer woorden ken en goed spel. Als ik een woord eenmaal weet, dan blijft het wel in mijn geheugen staan. Dat is dus ook een kwestie van tijd die ik mezelf moet gunnen. Iedere week een dagdeel bezig zijn met enkel woorden. Het kan erg saai klinken, en voorheen dacht ik er zelf ook zo over. Maar nu merk ik dat ik het geweldig vind om er mee bezig te zijn. Wat kun je als mens toch veranderen. 

 

Smaak

Wat je ook schrijft, de ene vindt het mooi en de ander helemaal niet. Daarom is het zo belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. Ik heb wel gemerkt dat ik daarmee geworsteld heb. Je moet schrijven wat de lezer van je verwacht, wordt er vaak gezegd. Welke doelgroep heb je en wat willen zij van je lezen? Toch heb ik daar mijn vraagtekens bij. Als je jezelf gaat verplaatsen in de lezer dan kun je nooit helemaal uit je gevoel iets op papier zetten. Daar zal iedereen een eigen visie over hebben. Ik weet nu al wat voor boek ik wil gaan schrijven na mijn eerste boek. Dat wordt een heel ander genre en daarbij ga ik weer enkel in mijn gevoel zitten. Het gaat mij niet om de verkoop maar om mijn eigen groeiproces, waarbij ik enthousiastelingen aan het denken zet. Ik heb een heel leuk idee wat ik begin 2021 alweer ga uitwerken. Maar voor nu ligt de focus op mijn eerste boek. De onzekerheid dat er een fout in staat is nog groot: daar heb ik wat in te leren. Fouten maken mag, Lau! 

 

LAURA'S DANSKOFFERS

6 november 2020 is het dan zover! Mijn eerste boek komt uit, een autobiografie over de eerste twaalf jaar van mijn dansschool. De uitnodigingen zijn inmiddels verstuurd en ik hoop zo dat deze dag door kan gaan. Anders maar via de digitale wereld, want hoe dan ook, deze datum blijft staan. Ik besef me nu al te goed dat mijn debuut steeds dichterbij komt. Een boek is nooit af, dus het is maar goed dat er een einddatum staat. Over een paar weken gaan we het boek drukken, een nieuwe fase. Wat vind ik dat spannend zeg!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Monique (maandag, 14 september 2020 13:49)

  Spannend hoor, de dag nadert. Nog zoveel te doen maar ook zóveel gedaan al! Wat een reis was het. Met prachtige uitzichten over hoge bergtoppen maar ook donkere diepe dalen. Je hebt het allemaal doorlopen en bent ervan gegroeid. Mooi om van dichtbij mee te mogen maken. Ik ben trots op je en hoop dat de lezers net zo enthousiast zijn als wij!

 • #2

  Carla (zondag, 20 september 2020 09:59)

  WoW wat gaaf Lau.
  Super wat ben ik blij voor jou. ��

  Jouw droom komt uit. YEAHHHH.

  Ik zeg...... jij bent heeeeeel goed bezig.

  Inderdaad datum laten staan, zooo herkenbaar zelf vindt je het nooit goed genoeg. Maar ik ken jou en weet nu al zeker dat het een mooi boek is geworden.
  Je bent een kanjer.
  Super
  Liefs en groetjes van mij ❤️