Boekproces

Laura-manier

Mijn eindredacteur heeft al heel wat zinnen gecorrigeerd met de term: 'Laura-manier'. En gelijk heeft ze, want anders zou mijn boek zo in de zevende hemel belanden! Wat ik daarmee bedoel dat zul je binnenkort horen middels een nieuw filmpje. 

 

Man met de hamer

Uitgeput raken als je een boek schrijft, of juist energie krijgen? Ik kwam erachter dat ik dit proces graag zelf wil leren. Ik ben in het voortraject heel blij geweest met mijn schrijfvriendin Astrid. Haar uitgeverij heet Queesten, en haar boek is al uitgebracht (Verdwaald in Tirol). Hoe lief is het dat ze haar proces volledig met me wilde delen. Heerlijke gesprekken heb ik met haar gehad. Ik kwam erachter dat geen enkel pad hetzelfde is, en er veel keuzemogelijkheden zijn. De regels voor het schrijven van een boek spreken elkaar zo tegen, en iedereen heeft daarbij eigen voorkeuren. Daar ben ik inmiddels wel achter. Ik heb heel wat boeken opengeklapt en wat een verschillen kwam ik tegen. Zo had ik er nog nooit naar gekeken. 

 

ISBN aanvragen

Afgelopen maand was het dan zover, ik ging mijn eigen ISBN aanvragen. Het bestellen van tien nummers was veel aantrekkelijker dan eentje. Omdat ik toch de keuze moest maken tussen beide, heb ik maar voor tien nummers gekozen. Er zullen dus nog meer boeken volgen! Toen de betaling rond was en ik het nummer kreeg, dacht ik: huh, waar is de streepjescode dan? Dat moest ik zelf aanmaken, ik wist niet beter dan dat het samengevoegd werd.

 

Afremmen

Het is maar goed dat ik mensen om me heen heb, die me soms afremmen. Ik kan die handrem namelijk zelf niet goed vinden. Ik blijf maar cleanen, want het kan immers altijd nog mooier en beter. Omdat ik het zo leuk vind, blijf ik er aan werken. Toch best bijzonder als je zegt dat je ieder hoofdstuk al wel zeker negen keer hebt herlezen en herschreven.

Mijn eindredacteur heeft het zeker niet makkelijk, ik wil alles weten. Dan volgt er weer een bericht naar haar met de mededeling dat er wijzigingen zijn. Maar het is de perfecte combinatie, omdat ze dat zelf ook doet. We snappen elkaar direct zonder veel woorden. Een betere samenwerking bestaat niet voor mijn eerste boek. 

 

Schrijfwijzer

Waarom zijn er zoveel regels, en ook weer zoveel uitzonderingen daarop? Ik kon het niet laten om het boek Schrijfwijzer van Jan Renkema te bestellen met alle taaltips en oefeningen. Een echt Laura-boek, een ander zou er mogelijk een hekel aan hebben, en kiest enkel voor de inhoud. Ik wil en kan dat niet, dus ik ben begonnen op bladzijde één. Heerlijk om in volle enthousiasme door te gaan met alles wat ik tegenkom. Ik voelde me ook opgelucht dat ik op bladzijde vijftig een spelfout zag staan. Nu weet ik met zekerheid dat mij dat ook gaat overkomen in mijn boek. Ik hoef me daar niet voor te schamen, zolang het maar beperkt blijft. Maar wat een heerlijk boek om de komende jaren veel uit te gaan leren. Neem nu de interrobang. Een maand geleden wist ik echt niet wat dat was. Wie had ooit gedacht dat ik die zou gebruiken in mijn boek?! 

 

Planning

Ik houd van plannen en organiseren, dus alles staat al vast voor het eindproces. Zo ook de locatie voor de boekpresentatie, dus ik hoop dat 6 november 2020 door kan gaan. En anders verzin ik wel een alternatief. Ook de cadeautjes voor de hulptroepen zijn inmiddels binnen. Alles ligt al klaar, zodat ik me alleen nog maar op mijn boek hoef te focussen. Daarna gaat het naar de drukkerij. Ik heb er nog geen beeld bij.

 

Sociale aspecten en kansen

Mijn boek zal gaan over de kansen die ik heb gehad en dat je veel zelf kunt bereiken, als je maar de passie voor een vak bezit. Ook voor niet-dansers zal dit boek leerzaam zijn, omdat je zeker over jezelf gaat nadenken. Technische boeken zijn er al genoeg, ik wilde juist eens de sociale kanten belichten. Ik weet zeker dat ik iedereen aan het denken zet, of je het nu een mooi boek gaat vinden, of juist niet. En dan is mijn doel bereikt!

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Astrid (dinsdag, 04 augustus 2020 18:52)

  Lieve Laura, wat ben ik blij dat ik een poosje met je mee mocht lopen. En dat je vervolgens toch koos voor alles zelf doen, je eigen weg. Dat past zo enorm bij je. Ik kan niet wachten tot 6 november, eindelijk jouw boek in handen! Veel succes, maar ik weet zeker: dat komt helemaal goed!

 • #2

  Tinke (dinsdag, 11 augustus 2020 22:23)

  Op heel veel verschillende vlakken een prachtige ontdekkingstocht Laura!

 • #3

  Kim (dinsdag, 08 september 2020 14:04)

  Hoi Laura, geniet van je onstuimige enthousiasme! Wat betreft de Schrijfwijzer; een heerlijk boek. Vind ik ook.
  Zie jouw en de andere schrijfvriendinnen de 6-de november. Tot dan.